home
      

De jongerenraad van Parlan: ‘Hoe hulp beter kan? Door naar ons te luisteren’

Parlan heeft al jaren een jongerenraad op Transferium Jeugdzorg. Onlangs is deze uitgebreid met jongeren uit pleegzorg, de crisisopvang en Voor-Werk waardoor er nu 12 leden zijn en de raad meer jongeren van Parlan vertegenwoordigd.

De jongerenraad is aangesloten bij het JeugdWelzijnsBeraad (JWB) om landelijk een stem te hebben en te horen wat er bij andere organisaties speelt. Een jongere: “Die bijeenkomsten zijn echt leuk. Je ontmoet nieuwe jongeren, er zijn gave workshops en je herkent veel. Het is altijd weer een beetje een opluchting dat je niet de enige jongere bent met een heftige geschiedenis.” En juist omdat het over zoveel jongeren gaat, zetten deze jongeren zich in: “Niet iedereen hoeft mee te maken wat ik mee maakte”.

Betere jeugdhulp

Waar gaat het deze jongeren om, wat moet er beter in de jeugdhulp? “Men lijkt niet door te hebben dat het hier gaat om mijn léven. Dan zit ik op een crisisplek, wat altijd een nare reden heeft en dan wil ik weten waar ik aan toe ben. Maar door de tekorten aan pleegouders, plekken op groepen en mijn instabiele netwerk, kan het lang onzeker zijn waar ik heen ga. Elke dag in onzekerheid is een lange dag.”

18+ En dan…

Een van de jongeren: “Dan word ik 18 en schijn ik het ineens allemaal weer zelf te kunnen. Dat wil ik natuurlijk wel maar je weet dat ik dan weer ga blowen met vrienden in plaats van naar mijn opleiding. Niemand vraagt hoe het is of is blij als ik iets heb gehaald. Dan gaat het mis, je weet toch….”

Netwerken zijn belangrijk maar die zijn vaak verdwenen of verwaterd door de vele verplaatsingen naar gezinnen en instellingen: “Daarom is dit zo chill; jongeren blijven in de jongerenraad of in het netwerk pleegjongeren. Hier heeft iedereen een heftig verleden en weten hoe lastig het is om je school af te maken of een baan te houden. Tof als iemand hier dan zegt ‘werk je daar nog steeds? Goed man!”

De jongerenraad vergadert maandelijks. Contact opnemen? Mail 

 

Keer terug naar uw mail om het volgende bericht in de nieuwsbrief van Parlan te lezen.


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk