Corina van der Laan over jeugd-detox Feniks
home
      

‘Alle expertise onder één dak’

Corina van der Laan over jeugd-detox Feniks

 
Verslavingsproblematiek komt in West-Friesland net zo vaak voor als elders in het land. Alleen hoor je er minder over. “Het zit nou eenmaal niet in het DNA van West-Friezen om de vuile was buiten te hangen”, weet Corina van der Laan, regionaal preventiewerker bij Brijder Jeugd. “Maar we hebben goede programma’s om jongeren te helpen. Bijvoorbeeld het unieke Feniks.” Deze jeugd-detox in Heerhugowaard bestaat ruim twee jaar en biedt een open 24-uurs afdeling voor jongens en meisjes van 12 tot 18 jaar. De jongeren willen zelf hun middelengebruik, gok- of gamegedrag aanpakken. Zij werken tijdens de behandeling van maximaal twaalf weken keihard om dit voor elkaar te krijgen.
 
 
Corina van der Laan: “Ik kom zelf uit deze regio en weet uit ervaring dat een West-Fries vooral zijn eigen boontjes wil doppen. In de kleine dorpjes vind je grote vriendengroepen waarin problemen nauwelijks worden besproken. Maar met een klein zetje in de rug, willen ze zeker praten, is mijn ervaring.” Om verslaving te voorkomen is tijdig ingrijpen van groot belang. Wie langer wacht, vergroot de problematiek. “Als ouders of verzorgers middelengebruik vermoeden, kunnen ze contact met mij opnemen. Eén gesprek dat overigens niets kost kan al veel zorgen wegnemen of handvatten bieden om het zelf op te lossen.” Als er inderdaad sprake blijkt van  (ernstige) problematiek kan Corina of een van haar collega’s, de jongere en het gezin verder goed op weg helpen om het probleem aan te pakken of verwijzen naar effectieve hulp.
 
Een van de mogelijkheden is Feniks. “Dat is een mooi effectief programma waarin vier instellingen samenwerken: Brijder Jeugd, Lijn5, Triversum en Parlan. De Feniks medewerkers worden ondersteund door een gedragswetenschapper, psycholoog, verpleegkundige, verslavingsarts en psychiater.” Zo is alle kennis en ervaring steeds beschikbaar onder één dak. Dat maakt Feniks bijzonder. Bovendien worden ouders intensief betrokken tijdens het traject. “Het programma is kort, maar intensief. Na afloop worden de jongeren niet zomaar losgelaten. We bekijken dan per jongere en samen met het gezin welke nazorg nodig is. Feniks is in West-Friesland nog niet zo bekend. Daar gaan we wat aan doen, want Feniks biedt jongeren een unieke kans om een nieuwe weg in te slaan.”
 
 

Informatie en aanmelding
Feniks, De Vork 20, 1704 BX Heerhugowaard, 088-1241100, Feniks@brijder.nl

corina.van.der.laan@brijder.nl, 06-52568152.

Meer informatie over Feniks

 

Informatie en aanmelding

Voor meer informatie over Feniks kunt u contact opnemen met Feniks, via telefoonnummer 088-124 11 00. U kunt ook een mail sturen naar: Feniks@brijder.nl


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk