home
      

Vera is buddy voor nieuwe pleegouders

Vera werkt al bijna 25 jaar met hart en ziel als pleegouder. In haar huis, genaamd ‘Villa Veerkracht’, vangt ze kinderen op met een beperking en/of gedragsstoornis. Sinds twee jaar werkt ze ook als buddy voor nieuwe pleegouders. Die begeleidt ze bij hun eerste stappen in het pleegouderschap. ‘Ik vind het erg leuk om te doen, ze mogen me altijd bellen!’

Wat houdt het precies in, dat buddy zijn?

"Bij sommige pleegouders spelen vragen die ze niet direct allemaal aan hun pleegzorgwerker willen voorleggen. Vaak gaat het om huis-tuin-en-keukendingen zoals dat er een kledingbank bestaat waar ze kleren kunnen halen voor de kinderen, maar soms ook om grotere dingen zoals een loyaliteitsconflict met betrekking tot de ouders. Ik adviseer pleegouders dan te doen wat ik zelf altijd doe: tegen het kind zeggen dat hun eigen papa of mama natuurlijk uiteindelijk altijd de allerliefste is.

Krijg je ook veel narigheid over je heen?

Nee, mensen moeten soms even kunnen ventileren als er iets lastigs is gebeurd. Dat is helemaal niet gek en dat hoort erbij. Ik vind het alleen maar fijn als ze mij dan kunnen bellen. Door al die jaren ervaring weet ik hoe het soms kan zijn. Na zo’n gesprek is het dan ook gewoon weer goed.

Hoe kwam je erbij om buddy te worden?

Tja, eigenlijk was ik altijd vanzelf al een soort buddy. Het ging automatisch. Bijvoorbeeld als ik een kind een tijdje had opgevangen en het vertrok dan naar een pleeggezin. Zo’n kind ken je dan al zo goed dus daar kun je de nieuwe pleegouders een en ander over vertellen. Als ze dan belden met vragen stond ik ze natuurlijk altijd te woord. Ik zeg het ook altijd: bel me gerust als er iets is.

Heb je een voorbeeld van Buddy zijn?

Ja, ik had een aantal weken een klein kindje in huis dat niet bij haar ouders kon wonen. De oma kon het meisje uiteindelijk in huis nemen en die heb ik begeleid. We belden, appten, dronken eens koffie en spraken dan over het kindje en de moeilijkheden die je kunt tegenkomen bij de zorg. Inmiddels redt de oma het alleen trouwens. Maar ze weet dat ze me altijd kan bellen.

Begeleid je op dit moment nog een pleeggezin als buddy?

Ja, sinds kort is er weer een gezin waar ik als buddy voor optreed. Zij hebben drie kleine kindjes onder hun hoede die geen Nederlands spreken. Ik heb ze bijvoorbeeld geadviseerd een tolk te regelen. Die kan de kinderen dan even een en ander uitleggen in hun eigen taal. Dan weten de kinderen een beetje hoe het zit en wanneer ze hun mama weer zien. Dat soort tips is handig voor zo’n nieuw gezin.

Tot slot: vind je het goed dat dit buddyproject bestaat?

Ik denk dat het heel goed is dat beginnende pleegouders ergens terecht kunnen met hun vragen. De eerste week met een nieuw kind vraagt altijd heel veel energie. Je bent dan echt bekaf. En zeker als je het voor het eerst doet. Een beetje stoom kunnen afblazen bij iemand die weet hoe het is, is dan heel erg prettig."

Wil je ook buddy in de pleegzorg worden? Neem contact op met jouw pleegzorgbegeleider.
Heeft u behoefte aan ondersteuning door een ervaren pleegouder, neem contact op met uw pleegzorgbegeleider of met de Pleegouderraad.  

Lees meer over pleegzorg op www.pleegzorgparlan.nl


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk