home
      

Joshua is fietsenmaker, ervaringsdeskundige en jongerenbegeleider met ambitie


De ambitieuze Joshua Prins (21 jaar) startte op jonge leeftijd zijn eigen bedrijf, ging op zichzelf wonen en trouwde. “Ik heb veel meegemaakt en daardoor weet ik wat ik wil en wat niet. Tijdens mijn tijd in de jeugdhulp heb jongeren gezien met nog veel grotere problemen dan ik. Met dat in mijn achterhoofd, ben ik hard aan de slag gegaan om mijn doelen te bereiken.”

Joshua woonde van zijn veertiende tot zijn zeventiende in een huis van Parlan. “Thuis ging het niet goed. Mijn ouders gingen scheiden en ik zat in een lastige leeftijdsfase. Ik volgde een zelfstandigheidstraject.” Joshua kijkt terug op een roerige periode. “Het was een heftige tijd. Maar ik heb veel levenslessen opgedaan. Ik weet nu wat ik wil in mijn leven.”

Joshua leerde tijdens zijn zelfstandigheidstraject Steff kennen. Die gaf kickboxtraining en werkte bij Voor-Werk (een onderdeel van Parlan). “Via Steff rolde ik erin”, vertelt Joshua, ”Op de plek waar ik voorheen zelf hulp kreeg, repareer ik nu fietsen en begeleid ik jongeren die hetzelfde meemaken als ik een aantal jaren geleden.”Spreek hun taal
“Toen Steff mij voorstelde om een eigen bedrijf te starten en tegelijkertijd jongeren met problemen te begeleiden, dacht ik ‘ik ben ervaringsdeskundige, ik spreek hun taal. Ik ben goed terecht gekomen. Waarom zet ik mijn ervaring niet in voor jongeren die door een moeilijke tijd gaan?’ Soms lijken dingen uitzichtloos, maar als ik mijn verhaal vertel, horen zij dat het goed kan komen.” Joshua laat zijn leerlingen zien hoe ze met klanten kunnen omgaan. Hoe ze commercieel naar zaken kunnen kijken. Uit eigen ervaring weet hij dat het met vallen en opstaan gaat. “Met inzet en ambitie ben ik er gekomen, ik wil laten zien dat er vaak meer mogelijk is dan het op het eerste gezicht lijkt.”

“Toen ik op mezelf ging wonen ben ik de opleiding BBL fietsenmaker gaan volgen. Mijn opa was ook fietsenmaker en vanaf mijn twaalfde was ik al geïnteresseerd in fietsen. Het was voor niemand een verrassing dat ik deze opleiding koos. De opleiding ging me gemakkelijk af en daardoor kreeg mijn zelfvertrouwen een boost. Zie je wel, ik kan het wel!”


Prins fietsenmaker
Joshua kreeg al snel een baan bij een fietsenwinkel. Hij zag dat de zaak omzet misliep, omdat voor veel klanten de drempel om de fiets te brengen voor reparatie te hoog is. Joshua stelde een haal- en brengservice voor. “Mijn baas zag dit niet zitten, maar ik kreeg het idee niet meer uit mijn hoofd. Toen ben ik maar mijn eigen bedrijf begonnen, Prins fietsenmaker. Ik heb een grote bus aangeschaft en repareer fietsen op locatie. Ik heb zelfs iemand in dienst kunnen nemen. Samen bedienen we de regio.”

Joshua is drie dagen bij Voor-Werk in Heerhugowaard, waar hij in zijn eigen werkplaats leerlingen opleidt. De andere drie dagen rijdt hij met zijn bus de regio door.

www.prinsfietsenmaker.nl


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk