nieuwsbrief pleegouders mei 2019
home
      

Nieuwsflits voor pleegouders, uitgave mei 2019

Van het management

Beste pleegouder(s),

We horen steeds vaker dat u de nieuwsflits waardeert. Dat is fijn! Heeft u wensen of ideeën, laat ze alstublieft horen. Dan kunnen we daar rekening mee houden!

We werken er bij Parlan hard aan om ook in de toekomst goede jeugdhulp te bieden. U las het waarschijnlijk al in het nieuws: de bureaucratisering binnen de jeugdhulp neemt toe, terwijl juist de bedoeling was dat deze minder zou worden. Binnen de pleegzorg merken we dat ook. Sommige werkers hebben er last van dat ze meer tijd aan registratie moeten besteden dan ze zouden willen. Ze werken natuurlijk het liefst direct samen met u. We onderzoeken hoe we de administratieve last kunnen verminderen. Sommige werkzaamheden kunnen misschien beter door een ander worden uitgevoerd, of misschien kan een handeling eenvoudiger, of helpt een cursus handig registreren. We blijven ontwikkelen en zoeken naar de beste oplossingen op allerlei terreinen.

Ik wens u veel leesplezier.
Paul Marček, leidinggevende pleegzorg

 

Bijzondere kosten

Het pleegzorgfonds is beëindigd en de gemeenten nemen die deze rol over. We zijn druk bezig om afspraken te maken met de gemeenten waarmee wij samenwerken.

 • We zijn bezig met afspraken over de inrichting met Regio Alkmaar en Zuid-Kennemerland 
 • In de regio’s West-Friesland, Kop van NH-noord lopen de overleggen over bijzondere kosten nog. Vooralsnog wordt dat vanuit het budget pleegzorg betaald dus we hopen dat we snel een overeenkomst hebben. Tot die tijd blijft de oude regeling van kracht en zal communicatie plaatsingen zodra er meer bekend is.

  De aanvraag van bijzondere kosten verloopt via uw pleegzorgbegeleider. Voor meer informatie kunt u mailen naar pleegzorg@parlan.nl
   

Van de Pleegouderraad

De themabijeenkomsten voor pleeggezinnen worden door Parlan in samenwerking met de Pleegouderraad georganiseerd. In mei waren er drie regionale themabijeenkomsten over omgaan met middelengebruik en gaming. Lees hier het verslag van de Pleegouderraad over deze bijeenkomst. 
 

 

De zomervakantie

Tijdens de zomervakantie is extra crisisopvang nodig. Kunt u, in de weken dat u thuis bent, extra opvang bieden? We hebben vaak meer ervaren pleeggezinnen nodig. Een verandering van omgeving werkt soms gewoon goed. Soms is een week voldoende, soms langer. Ons streven is maximaal 4 tot 6 weken. Als u wilt mee doen, informeren wij u hier over onze uitgangspunten bij vakantiepleegzorg.

 

Sponsoring: Zomer zwembaanbod regio Alkmaar en gemeente Schagen

Directeur Teun van Etten van Sport Service Langedijk en Schagen Actief: “Pleeggezinnen zijn vaak wat grotere gezinnen. Dan kan een dagje uit naar het zwembad best duur uitvallen. Omdat we het belangrijk vinden dat ook zij samen leuke dingen ondernemen, hebben we ze uitgenodigd voor een dag in een van onze buitenzwembaden. Bovendien vinden we dat pleeggezinnen wel eens in het zonnetje gezet mogen worden. Ze doen namelijk heel dankbaar werk.”

Voor pleeggezinnen in de regio Alkmaar en gemeente Schagen betekende dat 50 gratis zwemvouchers en/of een flinke korting op een gezinsabonnement. We bedanken de sponsors en wensen de pleeggezinnen veel zwemplezier in de volgende zwembaden Baafje (Heiloo), De Bever (St. Pancras), De Veersloot (Dirkshorn), Maarten van der Weijdenbad (Tuitjenhorn/Warmenhuizen), Duikerdel (Noord-Scharwoude) en De Wiel (Schagen).

 

Leuke en interessante weetjes voor pleeggezinnen

 • Pleeggrootouderdag in Noord-Holland
  Op 6 november organiseert de Stichting Belangenbehartiging Pleeggrootouders Nederland (SBPN) voor de vijftiende keer de landelijke pleeggrootouder-en-kleinkind-dag 2019. Dit keer samen met ons en de pleegzorgaanbieders Spirit Jeugdhulp, Kenter Jeugdhulp.
  De stichting wil pleeggrootouders ook dit jaar de gelegenheid bieden elkaar te ontmoeten, recente ontwikkelingen uitwisselen en wij willen ze samen met hun kleinkinderen in het zonnetje zetten! De stichting is nog op zoek naar financiering voor onderdelen deze dag. Klik hier als u of iemand die u kent kan helpen. 
 • Uitnodiging voor pleegvaders
  Op verzoek van een pleegvader is een bijeenkomst voor pleegvaders georganiseerd. De volgende bijeenkomst is op donderdag 5 september, 20.00 uur bij Tamarinde in Hoor. Interesse? Klik hier om u op te geven.
 • Waardering en respect voor pleeggezinnen in kameroverleg pleegzorg. 
  Lees de blog van de Evelien en Peter van de Nederlandse Vereniging voor pleeggezinnen.
 • De meest pleegzorg- en gezinshuisvriendelijke gemeente
  De Alliantie Kind in Gezin is op zoek is naar de meest pleegzorg- en gezinshuisvriendelijke gemeente. Klik hier voor meer informatie. 
 • Sesamstraat USA maakt een filmpje over pleegzorg
  In de USA is er een nieuwe bewoonster in Sesame Street die in een pleeggezin woont. Hierbij de link naar een filmpje over Elmo die haar ontmoet. Helaas nu nog alleen in het Engels beschikbaar.
 • Nieuwe website voor kinderen over mediawijsheid
  De informatie op deze website is geschikt voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar, https://www.hoezomediawijs.nl/overons/
  Ouders, opvoeders en leerkrachten kunnen terecht op de website www.mediawijsheid.nl
 • Tips voor deze zomer
  De stichting JiP (Jongeren in Pleeggezinnen) organiseert ook in 2019 weer een zomerkamp voor jongeren van 12 t/m 16 jaar. Het zomerkamp wordt gehouden van zondag 4 augustus tot en met vrijdag 9 augustus 2019 in het dorpje de Moer, nabij de Drunense Duinen in Noord-Brabant. Lees hier meer over het zomerkamp
 • LHBTQIA+ jongeren
  Een groep onderzoekers van de Universiteit van Groningen en andere jonge mensen willen graag beter begrijpen hoe LHBTQIA+ jongeren en jongvolwassenen hun tijd in de pleegzorg hebben ervaren. Jongeren die mee willen kunnen meer informatie vinden op facebook: Audre Project Netherlands.

Personele ontwikkelingen

We constateren dat stabiliteit en continuïteit in de pleegzorg heel belangrijk is. Helaas hebben we ook “gewoon” te maken met wisselingen: een medewerker solliciteert naar een andere baan of een medewerker krijgt een kindje. Een aantal collega’s stopt met pleegzorg. Dat is jammer, maar natuurlijk respecteren wij hun keuze. Er komen dus weer enkele verschuivingen aan en we nemen nieuwe medewerkers aan.

Heeft u tips en suggesties voor de volgende nieuwsflits of wilt u laten weten wat u leuk vindt om te lezen, mail dan naar pr.com@parlan.nl

Meer informatie over pleegzorg vindt u op www.pleegzorgparlan.nl


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk