home
      

“Weet ik veel”, belevenissen van een pleegmoeder

Auteur: Mirjam Oldenhave

Review van een ervaren pleegouder

Een grotere tegenstelling tussen de eerste alinea en laatste alinea kun je niet bedenken. De eerste alinea: “Ze is er nog maar net, ik ben nu al wanhopig, ze wil weg en verder niets” en de laatste alinea: “Je kan ze gerust in je hart sluiten, maar laat de deur dan wel op een kiertje staan, ze moeten er ook weer uit kunnen.” “Hoe dan? had ik moeten vragen."

Hoe een meisje van negen, of was ze toch zeven, oorspronkelijk uit Ghana, binnen komt in het pleeggezin, geheel onafhankelijk, alleen op de wereld. Zichzelf de dingen aangeleerd. En hoe een pleegmoeder en pleegvader oneindig observeren om grip en begrip te krijgen op en voor dit meisje. Er worden hilarische verwarringen beschreven met een ontwapende eerlijkheid. Maar het beschrijft ook, met evenveel eerlijkheid, de angsten, het beschermen, de behoedzaamheid, de afwegingen.

Naast het verhaal geeft dit boek ook een kijkje in de pleegzorg professionals. De pleegouders houden zich geregeld vast aan de tips en trics van de cursus. Af en toe af vragend wie het kind nu beter kent, de pleegouders of de pleegzorg!

Dronken van de verrassingen lees je in een adem het aandoenlijke verhaal van de pleegouders en het pleegkind.

Truus van den Berg, Pleegouderraad Parlan

 

Klik hier voor meer informatie over het boek 'Weet ik veel'

 


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk