Omgaan met middelengebruik en gamen
home
      

Uitnodiging voor pleeggezinnen van Parlan

Themabijeenkomst omgaan met middelengebruik en gamen

Over de begeleiding van jongeren in pleegzorg bij deze verleidingen. En als het speelt, hoe kunt u dan het beste reageren?

In mei organiseren we weer een thema bijeenkomst voor pleegouders.
Al jaren horen we dat het “afreizen” naar Alkmaar voor sommige pleegouders een probleem is. Daarom organiseren we het dit keer regionaal. We zijn heel benieuwd of dat tot gevolg heeft dat er meer pleegouders zijn die naar de themabijeenkomsten komen, dat hopen we natuurlijk!
 
Wij hebben voor deze bijeenkomsten iemand uitgenodigd van de Brijder. Bij de naam van de Brijder denken we al gauw aan verslaving. Maar voordat iemand verslaafd raakt is er altijd 'een periode ervoor':
  • Een pleegkind blowt af en toe…als het maar niet erger wordt.
  • Een pleegkind vertoont ander gedrag dan een tijdje geleden… hij zal toch niet aan de drugs zijn?
  • En drinken, dat mag pas vanaf je 18e…wat als je ziet dat er voor die tijd meer gedronken wordt dan je lief is.
Kortom, het gaat niet alleen over verslaving, maar over middelengebruik. Hoe kun je je pleegkinderen goed begeleiden in het omgaan met deze 'verleidingen' en als het dan lijkt te spelen, hoe kun je dan het beste reageren?
 
Los van middelengebruik willen we ook stilstaan bij omgaan met gamen. Het ene kind houdt van lezen of sport graag, het andere kind beleeft enorm veel plezier aan gamen. Sommige pleegouders maken zich zorgen en zijn bang dat dit gamegedrag uit de hand loopt of dat hun pleegkind vluchtgedrag vertoont en verslaafd is aan gamen. Gameverslavingen komt steeds vaker voor.
Hoe ga je daar op goede wijze mee om? Kun je als pleegouder voorkomen dat gamen een gameverslaving wordt? Hoe doe je dat dan?
 
Een avond met veel tips en adviezen, praktische voorlichting, maar ook voldoende ruimte om het gesprek aan te gaan. We heten u van harte welkom. Tot snel!
 
Meggelien de Weijer, beleidsadviseur Parlan pleegzorg
Bert Meijerink, voorzitter Pleegouderraad
 

Aanmelden themabijeenkomst omgaan met middelengebruik en gamen
Locatie Anna Paulowna: deze locatie is vlakbij het station
Locatie Alkmaar: u kunt parkeren in de parkeertuin achter het gebouw. Aan de voorkant is tot 20.15 uur vergunning parkeren.

 


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk