home
      

‘Minder stress door creatief bezig te zijn’

Stress. Onrust. Zorgen. Dat is voor Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’ers) aan de orde van de dag. Ze zijn jong, hebben veel meegemaakt en moeten in een vreemd land hun weg vinden. Woonbegeleiders van Parlan geven deze jongeren een thuis in speciale kleinschalige woongroepen. In Blokker wonen negen jongens van 15 tot 18 jaar in zo’n woongroep.

Joey Rietveld is naast woonbegeleider ook actief bij Stichting de Vrolijkheid; een netwerk van kunstenaars en vrijwilligers die deze jongeren kunstzinnige en creatieve workshops en projecten aanbiedt. “De activiteiten van De Vrolijkheid zijn eigenlijk vooral voor kinderen en jongeren in AZC’s. Maar ook onze jongeren hebben behoefte aan afleiding en aan creatief bezig zijn. Dan kunnen ze hun gedachten even verzetten”, vertelt Joey.

“In de vakantie slaat de verveling toe. Geen school, meer vrije tijd, dat brengt ook meer stress met zich mee. Je ziet dat er dan behoefte is aan iets nieuws leren, creatief bezig zijn, even uit de dagelijkse sleur stappen. Samen met De Vrolijkheid hebben we een workshop opgezet waarbij de jongeren hun eigen verhaal vertellen in een filmpje.”


Joey (l) en Nahom (r)

 
De Vergeten Helden hebben de workshop uiteindelijk uitgevoerd. Jongeren uit Alkmaar, Heiloo en Hoorn kregen in het videolab in Alkmaar vier dagen les over het maken van filmpjes. “De jongeren kenden elkaar niet. Dus het was ook best spannend voor ze. En voor ons! Gelukkig waren alle reacties erg positief. Ze vonden het fijn om even te genieten van individuele aandacht. En door samen aan een doel te werken leerden ze veel en werkten ze aan hun zelfvertrouwen”, aldus Joey. De filmpjes werden gepresenteerd bij Voor-Werk en de reacties waren enthousiast.

Neem bijvoorbeeld de 16-jarige Nahom uit Eritrea. Dat voetbal zijn passie is laat hij zien in een zelfgemaakt filmpje. “Alles deden we zelf. Van het bedenken van een onderwerp, tot aan het knippen van een decor. We hebben alle informatie voor het verhaal zelf bij elkaar gezocht. Het was erg leuk!”, vertelt hij. Of hij tijd heeft om volgende keer mee te doen, weet hij niet. “Ik wil naast mijn opleiding (de taalcursus aan het Horizon College) ook graag een baan vinden. Maar ik raad anderen zeker aan om deel te nemen.”
Joey is alweer bezig met nieuwe projecten. “Het is mooi om te zien dat deze jongeren genieten en leren van zo’n project!”

 

De filmpjes

Voetbal

Zij gelooft in mij

Samen naar de top

My love

Kapper


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk