De stem van pleegkinderen
home
      

Hoe het voelt om pleegkind te zijn

De stem van pleegkinderen

Hoe beleven pleegkinderen de bijzondere situatie ‘pleegkind’ te zijn en welke behoeften formuleren ze hieromtrent? Deze vraag staat centraal in het onderzoeksrapport ‘De Stem van pleegkinderen’ dat in opdracht van pleegzorgaanbieder Entrea Lndenhout is uitgevoerd.
 

Waarom dit onderzoek?

John Goessens, manager zorg bij Entrea Lindenhout en initiatiefnemer van het onderzoek: “Er is nauwelijks onderzoek waarin direct aan pleegkinderen gevraagd is wat het voor hen betekent om pleegkind te zijn. Wat ze allemaal meegemaakt hebben, en welke van al die gebeurtenissen ze fijn vonden, of juist heel naar.
 
Bij eerder pleegzorg-onderzoek is vooral het perspectief van volwassenen ten opzichte van de pleegzorg in beeld gebracht: van de ouders, pleegouders en hulpverleners. Maar het is belangrijk juist de woorden van de kinderen zelf te verzamelen, en te gebruiken om de beleving van pleegkinderen goed te kunnen begrijpen. En om hiermee de pleegzorg nog beter te kunnen maken. Voor de kinderen, maar ook voor hun ouders en de pleegouders.”
 

'Blij' en 'gewoon'

Een mooie uitkomst van het onderzoek is dat de meeste kinderen zich 'blij' en 'gewoon' voelen. Pleegouders zijn de centrale personen in hun leven, maar hun ouders blijven hoe dan ook belangrijk.
 
Alle uitkomsten én hun aanbevelingen krijg je in deze animatie uitgelegd:
 

Het onderzoeksrapport kun je vinden op de website van Entrae Lindenhout. 


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk