Therapie voor kinderen met als co-coach een hond
home
      

Therapie voor kinderen met als co-coach een hond

Ontmoet team Kim en Kyra 

 

Een hond geeft een hele andere dynamiek in de begeleiding van cliënten. Kyra, de hond van therapeute Kim werkt drempelverlagend in het contact. Er ontstaat direct iets tussen haar en een cliënt. Honden accepteren degene die zij voor zich hebben. Het maakt niet uit welke achtergrond of welk labeltje het kind heeft voor haar. Ook lichamelijk doet de hond wat. Stress neemt meestal af, bloeddruk gaat omlaag. Doordat er direct een ervaring ontstaat kan de cliënt hier ook direct van leren. ​

Je maakt in therapieën gebruik van je hond Kyra. Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Kim: "Ongeveer een jaar geleden ben ik bij Pets4Care de kindercoachopleiding met de hond als co-coach begonnen. Ik heb de opleiding samen met mijn hond Kyra afgerond en we zijn sinds januari als team gecertificeerd.
 
Jaren geleden heb ik ooit een externe opdracht in het buitenland gedaan voor mijn studie. Ik ben toen voor het eerst in aanraking gekomen met het werken met dieren in de hulpverlening. Helaas was de tijd er toen in Nederland niet rijp voor. Nu staat men hier in Nederland meer open voor. En zo ook Parlan. Parlan gaf me de gelegenheid om dit op een professionele manier voor de organisatie op te zetten. 
 

Kun je iets vertellen over de opleiding?

Bij Pets4 Care heb ik geleerd hoe je de hond op een professionele manier kunt gebruiken in het werk. De opleiding richt zich op 3 pijlers: de hond,  de cliënt en jijzelf.
 
Ik heb leren kijken naar mijn hond, waar is ze goed in, wat vindt ze leuk en wat niet. Ik heb geleerd te kijken naar stress- en kalmeringssignalen die de hond afgeeft bij positieve en negatieve spanning. Is ze überhaupt geschikt voor dit werk, wil ze het wel? Het welzijn van de hond is zeer belangrijk! Daarnaast ligt er ook veel nadruk op hoe je de coaching/ therapie vormt geeft. Welke basisvaardigheden heb je nodig. Voor mij was dit niet nieuw omdat ik natuurlijk al jaren lang als systeemtherapeut werk. En als laatste jijzelf, waarbij het belangrijk is jezelf goed te kennen in relatie tot de ander en de hond.  Het leuke aan de opleiding was dat er veel geoefend werd met allerlei ervaringsgerichte opdrachten. Hier heb ik veel van geleerd!
 

Voor wie is deze hulp geschikt?

Het is o.a. zeer geschikt voor cliënten die niet zo van praten houden. Cliënten die gebaat zijn bij ervaringsgericht leren. Cliënten die problemen hebben met emotieregulatie, zelfbeeld of grenzen aangeven. Maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit zolang een cliënt het wel leuk vindt om iets te doen met hond. Zo begeleid ik nu een meisje van 15 wat niks met hulpverlening te maken wilde hebben. Ze komt nu iedere week trouw en geniet en groeit enorm van het contact met Kyra. Ik ben sinds kort gestart met een jongetje van 9 dat veel last heeft van zijn boosheid.
 

Welke hulpvragen kom je zoal tegen?

Vragen op het gebied van emotieregulatie, gedragsproblemen, grenzen stellen, verwerkingsproblemen. Vragen op het gebied van zelfbeeld, assertiviteit, faalangst, weerbaarheid, noem maar op.
 

Wat is de meerwaarde voor de cliënten bij het werken met een hond in therapie?

De hond geeft een hele andere dynamiek in de begeleiding van cliënten. Kyra werkt drempelverlagend in het contact. Er ontstaat direct iets tussen haar en een cliënt. Honden accepteren degene die zij voor zich hebben direct. Het maakt niet uit welke achtergrond of welk labeltje het kind heeft voor haar. Ook lichamelijk doet de hond wat. Stress neemt meestal af, bloeddruk gaat omlaag. Doordat er direct een ervaring ontstaat kan de cliënt hier ook direct van leren. ​
 
 

Kan je een praktijkvoorbeeld noemen om ons een goed beeld te laten krijgen van de therapie?

In de onderstaande link kan je een beeld krijgen van hoe een sessie eruit kan zien. Maar het is breder dan dat. Zo kan het ook zeer activerend werken bij jongeren die bijvoorbeeld depressieve klachten hebben. Veel oefeningen of wandelingen vinden buiten plaats wat zeer activerend en mindful werkt. Of cliënten die geen tafel en hulpverlener meer kunnen zien! Je kunt denken aan het doen van parcourtjes met de hond. Je kan een cliënt zo goed in zijn/haar kracht zetten doordat het vaak zo leuk is om aan de slag te zijn met de hond. De hond geeft vaak prachtige feedback aan de cliënt. Maar ook zoekopdrachten, opdrachten met kaartjes, of gewoon naast je liggen op de bank wanneer je iets moeilijks aan het vertellen bent. Oefeningen om in je kracht te komen staan of grenzen stellen. 
 
 

Bekijk hier de video van pets for care: https://vimeo.com/186275406
 

Vindt de hond dit ook echt leuk?

Ik heb geleerd om te kijken naar wat goed is voor de hond. Kyra heeft namelijk niet voor deze baan gekozen. Dus het moet ook zorgvuldig gebeuren. Zo hebben ik een heel portfolio over Kyra geschreven over haar karakter, valkuilen en krachten. Het betekent in de praktijk dat ze niet tig sessies achter elkaar kan doen. Je zult versteld staan over wat een hond namelijk allemaal meekrijgt. Daarnaast zijn er nog meer voorwaarden die nodig zijn om het werk te kunnen doen. Tegenwoordig zie je heel veel honden ineens als “hulphond” worden gebombardeerd. Ik denk dat dat niet goed is. Er moet met zorg gekeken worden naar wat  goed is voor de hond en voor de cliënt. Zo hebben we bij Parlan besloten om het professioneel op te zetten en hebben we hier beleid op geschreven. Er zijn dus ook richtlijnen gekomen om professioneel aan de slag te gaan met een hond. We hebben ervoor gekozen dat er binnen Parlan met een gecertificeerd team (hond en handler) gewerkt wordt. Als team voldoe je dan aan de kwaliteitseisen van een overkoepelende organisatie. Daarnaast volg ik intervisie om de kwaliteit op peil te houden
 

Zijn er nog nadelen of gevaren?

Ja, het leuke is dat ik met mijn eigen hond kan werken haar ik supergoed ken. Het nadeel is wel dat dit kwetsbaar is. Wanneer zij ziek is dan kan er niet met haar gewerkt worden of wanneer ze te oud is en met pensioen gaat. Er zal dan zal er toch nog een hond moeten komen (gelukkig leest mijn man dit interview niet). Dit maakt het kwetsbaar. Maar verder zie ik eigenlijk alleen maar voordelen!
 
Een van de redenen dat we binnen Parlan werken met een gecertificeerd team is om juist gevaarlijke situaties te voorkomen en bijvoorbeeld bijtincidenten te voorkomen. In de opleiding is er zeer zorgvuldig aandacht besteed aan te kijken naar de geschiktheid van de hond maar ook om te kijken waar de grens van de hond ligt. Wanneer je een hond hebt die niet heel erg van knuffelen houdt en je 3 sessies knuffelkinderen op hem/ haar aflaat,  ja, dan is dat niet fijn voor die hond. Er wordt wel gekeken of je hond dingen die hij of zij niet leuk vindt, kan verdragen. Maar je dient als handler er heel goed voor te zorgen dat je je hond niet overvraagt. Dit betekent dat je de hond moet beschermen als het to much wordt en soms kan het zo zijn dat je nee moet zeggen en je een client niet kan begeleiden. Ik heb mazzel want Kyra is een zeer stabiele hond die erg van knuffelen en zowel actief als rustige dingen kan doen. 
 

Hoe kan ik een cliënt bij jou aanmelden?

Verwijzers kunnen contact opnemen met Toegang Parlan, 088-124 00 02 of via toegang@parlan.nl. Zij kunnen je in contact brengen met mij als je wilt overleggen of deze hulp geschikt is."
 
 
Interview van Claudia de Vries-Bakker (drama therapeut en collega van Kim) 

Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk