Ervaringsverhaal

“We zijn supertrots op Liam, en op het team” 

Eindelijk is Liam geland. Althans, daar lijkt het op. Hij heeft een lange en zware weg afgelegd. Hij had last van depressies, was angstig, verwonde zichzelf en dacht aan suïcide. Tegenwoordig heeft hij af en toe weer lichtjes in zijn ogen en kan hij zich ontwikkelen. Wat heeft geholpen, is dat Parlan hem begreep, en dat ze goed naar zijn ouders luisterde, waardoor ze de juiste diagnose konden stellen. Een interview met de ouders van Liam. Over Liam en Team Liam. 

“Team Liam is iedereen die om Liam heen staat en er alles aan doet om ervoor te zorgen dat hij een zo fijn mogelijk leven heeft. Er zitten hulpverleners van binnen Parlan in, zoals een systeemtherapeut, psychiater en psycholoog, en van buiten Parlan, zoals de zorgcoördinator van zorgboerderij Het Weidse. Liam zit er uiteraard in. En wij, zijn ouders. Veel draait om ons. Wij dragen de lasten, wij monitoren, wij vangen op en geven aan. Wat prettig is, is dat de afstemming tussen de hulpverleners onderling én met ons goed is, er zijn korte lijntjes. Dat zie je terug in het resultaat van de behandeling. Liam heeft hier veel profijt van. 

Bij de instelling waar we liepen voordat we bij Parlan aanklopten, hebben we minder goede ervaringen. Zij waren erg snel met hun diagnose. ‘Oh ik zie het al, ADHD’. Wij wisten zeker dat er meer aan de hand was. Het klopte niet. Als moeder voel je dat. Er werd alleen niet geluisterd. Hij had ADHD en dus kreeg hij Ritalin voorgeschreven. Wij waren er huiverig voor. Liam is heel gevoelig en reageert ook gevoelig op medicatie. Laten we eerst maar een kwart van een kwart pil proberen, dachten we. Ik zie hem nog met een rood hoofd over het schoolplein springen. Dat was echt schrikken.

 “Zij zijn een buffer voor ons” 

Voor een second opinion zijn we bij Parlan terechtgekomen. Dat voelde vanaf het begin goed. Ze namen ons serieus. Uit onderzoek bleek dat Liam naast ADHD ook autisme heeft, type McDD. Hij is extreem prikkelgevoelig en zeer impulsief. Hij leeft op de toppen van zijn emoties. Met Team Liam proberen we hem op zijn middenlijntje te krijgen en te houden. Wat fijn is, is dat we een goed contact met Rianne, de psychiater, hebben. Als er wat is, sturen we een app of mail en komt ze snel bij ons terug. Zij weet dat we niet voor niets in de lucht komen. 

Rianne zit vanzelfsprekend in Team Liam. Net als Miriam en Dorine. Miriam is ambulant gezinsondersteuner en helpt ons met allerlei praktische zaken. Dorine is GZ-psycholoog. Zij is ons eerste aanspreekpunt en begeleidt ons als ouders. Ze heeft Liam therapie gegeven en kent hem goed. In de samenwerking met de gemeente spelen ze allebei een belangrijke rol. Zij zijn een soort buffer voor ons en hebben indien nodig, ook namens ons, contact met het wijkteam. Daardoor kunnen wij ons focussen op de zorg voor Liam. Hij heeft al onze aandacht nodig.

Wat Liam enorm heeft geholpen, is dat we een tijdelijke leerplichtontheffing hebben aangevraagd. Dat hebben we besproken en besloten met Team Liam. Gelukkig heeft hij die gekregen. Dat heeft zoveel druk bij hem weggehaald. ‘Nu hoef ik niet meer naar de plek waar ze me niet begrijpen, waar ze me pesten en waar ze me niet helpen.’ Dat maakt een enorm verschil. Af en toe zien we weer de lichtjes in zijn ogen. Die waren een tijd weg. Het Weidse, de zorgboerderij waar hij drie keer in de week heen gaat, heeft daar ook aan bijgedragen. Zij begrijpen zijn problematiek en sluiten goed aan op de zorg die hij nodig heeft.

 “Elke dag gaat er een mail over en weer” 

De samenwerking met het team van De Weidse is heel goed. Elke dag gaat er een mail over en weer. Als Liam om wat voor reden dan ook overprikkeld is, vertellen we in de mail aan elkaar wat er speelt. Dan kunnen we van beide kanten daarop inspelen. Dan doe ik als hij thuiskomt de deur voor hem open en vraag ik: ‘Hoe is je hoofd?’ ‘Mwah, best wel vol.’ ‘Geeft niks lieverd.’ Dan heb ik wat drinken en iets lekkers voor hem klaar gelegd en laat ik hem verder met rust. ‘Ga maar lekker gamen.’ Dan komen we er later nog wel een keer op terug. Dat werkt goed. 

Het is mooi om te zien dat het nu met kleine stapjes de goede kant opgaat met Liam. Wij weten hoe ontzettend diep hij de afgelopen jaren heeft gezeten. We weten ook dat de huidige maatschappij niet is ingericht op kinderen zoals hij en dat we daar als Team Liam ruimdenkend en creatief mee om moeten gaan. Daarom proberen we met het hele team zo goed mogelijk aan te sluiten op zijn wensen en behoeften, zodat hij, net als ieder ander, ook een fijne toekomst tegemoet gaat. Liam zelf vertrouwd 100% op ons. Hij is een doorzetter en verdient de wereld. We zijn supertrots op hem. En op Team Liam.”

* Alle namen en foto in dit artikel zijn gefingeerd. 


Thema’s