Nieuwsbericht

Update project Verstevigen Kwaliteit Pleegzorg & Gezinshuizen

Stand van zaken – juli 2025 
Door: José Volkers (projectleider Verstevigen Kwaliteit Pleegzorg & Gezinshuizen). 
 
Dit project richt zich op het verbeteren van de begeleiding van kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Er zijn twee deelprojecten gestart, elk met een eigen focus, maar met hetzelfde doel: zorgen voor een stabiele, veilige en stimulerende omgeving voor kinderen in pleeggezinnen en gezinshuizen. Hieronder lees je de laatste stand van zaken.  
 
Samen voor Opvoedperspectief (SvO)  
Het vroegere “Terug naar Huis Onderzoek” is vernieuwd en heet nu Samen voor Opvoedperspectief (SvO). Dit traject helpt ouders en hulpverleners om samen goed te kijken of een kind weer thuis kan wonen, en wat daarvoor nodig is. De nadruk ligt niet meer op onderzoek, maar op samenwerking en versterking van het gezin. Het traject is ontwikkeld met Levvel, DJGB en Parlan. 
 
In de ontwerpfase wordt nu gewerkt aan:  
✔ Een vernieuwde beoordelingsboog (een middel om stap voor stap te bepalen wat een kind en gezin nodig hebben om veilige terugplaatsing mogelijk te maken) 
✔ Een handboek voor hulpverleners, inclusief een fasering 
✔ Een werkwijze voor jeugdbeschermers 
✔ Een format voor verslaglegging  
✔ Informatieve folders voor ouders, pleegouders, kinderen in de basisschoolleeftijd, kinderen in het middelbaar onderwijs, scholen, advocaten en rechters. 
 
De herziene Richtlijn Pleegzorg, de richtlijn Uithuisplaatsing en Terugplaatsing, en het aankomende wetsvoorstel ‘Betere rechtsbescherming voor kwetsbare gezinnen’ vormen belangrijke inhoudelijke kaders. 
Het plan is om het traject Samen voor Opvoedperspectief (SvO) in 2025/2026 kleinschalig te toetsen in de praktijk. Waar nodig wordt het bijgesteld. De bredere implementatie staat gepland voor 2027.  
 
(H)echt Samen – behandelprogramma in ontwikkeling  
(H)echt Samen is een nieuw programma voor de eerste zes maanden na een uithuisplaatsing. Het helpt om de plaatsing stabiel te laten starten, de samenwerking tussen ouders en pleegouders te verbeteren en te voorkomen dat een plaatsing vroegtijdig stopt. Het programma kan ingezet worden bij kinderen in de basisschoolleeftijd.  
 
Wat houdt het programma in?  
Drie werkboeken:  één voor het kind, één voor de ouders en één voor de pleegouders. 
Begeleide individuele sessies én gezamenlijke "samensessies"  
Een handboek voor hulpverleners 
 
Met aandacht voor o.a.:  
✔ Opgroeien in twee families en gedeeld opvoederschap  
✔ Omgaan met verdriet bij ouders 
✔ Afstemmen op het pleegkind als pleegouder  
✔ Loyaliteit en spanningsvelden bij kinderen  
✔ Het informeren en horen van het kind  
✔ Monitoring van ontwikkeling vanaf de start  
 
Het programma is gebaseerd op literatuur, praktijkervaring en input van jongeren, ouders, pleegouders en professionals. Momenteel bevindt ook dit deelproject zich in de ontwerpfase. Ook hier is het plan om het traject Samen voor Opvoedperspectief (SvO) in 2025/2026 kleinschalig te toetsen in de praktijk, gevolgd door implementatie in 2027.