Nieuwsbericht

Opening kleinschalige woonvorm in gemeente Velsen

Vanaf 1 december 2021 is onze kleinschalige woonvorm Velserduin geopend. En nu hebben we ook de opening gevierd.

Op Velserduin wonen 4 kinderen met en zonder gesloten machtiging. Er zijn ook drie aanpalende studio's waar jongeren kunnen oefenen met zelfstandig wonen. 

Midden in de samenleving. Weer mee doen op school, bij een sportvereniging, een baantje. Vlakbij eigen ouders en vrienden. Elk kind vult zijn dag in op de manier die bij hem/haar past. 

Kinderen mogen er blijven wonen, totdat ze er zelf aan toe zijn om 'uit te vliegen'. Met begeleiders die hen liefdevol coachen, ook als het gedrag van deze kinderen heel ingewikkeld wordt.  Omdat juist deze kinderen het verdienen dat we om hen heen blijven staan, we hen niet uitplaatsen vanwege ingewikkeld gedrag, we hen niet loslaten.

Opening

Wethouder Dinjens, Mariëtte Vos-Lambooij (bestuurder Parlan) en Tamar Hagbi (bestuurder WBV) en Jalena (1 van de jongeren) openden 6 april het nieuwe thuis met het doorknippen van een lint. De opkomst was groot, vrijwel alle genodigde waren er. Dat komt omdat de betrokkenheid bij dit project en bij de jongeren ook heel groot is. De jongeren en hun begeleiders ontvingen alle gasten en verzorgden de hapjes en gaven een rondleiding. Ook waren er wat mooie woorden en cadeau’s.  

Wethouder Dinjens: "Ik ben er trots op dat we dit dankzij de goede samenwerking tussen Parlan, WBV en gemeente voor elkaar hebben gekregen. Het is voor deze jongeren zo veel fijner om in een huis in de wijk te wonen, dichtbij school, vrienden en werk."
 
Mariétte Vos-Lambooij vertelde: 
'Ik ging het huis uit toen ik 18 was, maar dat was mijn eigen keus. Sommige jongeren kunnen niet bij hun ouders opgroeien. Maar het is zo belangrijk dat de jongeren die al heel veel achter de rug hebben een thuis hebben. En het is fijn als ze zo lang als ze willen ergens kunnen wonen. 2 jaar geleden gingen we in gesprek met de gemeente en WBV. Iedereen stond erachter.  En nu is het resultaat er.’ Ze eindigde met een tip voor de jongeren; ‘Geloof ergens in, blijf dromen. Ik wens jullie alle goeds!’ 
  
Tamar Hagbi bedankte vooral alle mensen die zich zo enorm hebben ingezet zodat de verhuizing op 1 december kon plaatsvinden. Ze benadrukte de inzet van Menger Bouw,  elektrotechnisch bedrijf De Waard en Zonen en installatiebedrijf Tol en Zoon. Ze werkten tijdens de bouwvak, in weekenden en avonden en haalden zelf de kozijnen uit Polen.  Tamar: ‘En we zetten de samenwerking voort. Ook in de toekomst gaan we nog 5 jongeren van Parlan een nieuw thuis bieden. Iedereen bedankt voor de enorme inzet." 

Teamleider Jamal sprak tenslotte samen met een bewoonster Jalena: “Het begon met dat iemand tegen me zei, Ik heb een leuk pand op het oog, likje verf en je kunt er over 6 weken in.” Die 6 weken werden uiteindelijk bijna 2 jaar. Dat had een enorme impact op de jongeren. Jamal vervolgde: “Maar we zijn nu wel heel blij. En tegen de jongeren, dank jullie wel voor jullie geduld.” 
 
Het was een geslaagde middag.