Pleegouder worden, zorgvuldige stappen

Van 1-8 november 2023 vindt de Week van de Pleegzorg plaats. Voor meer informatie klik hier.

We vinden het fijn dat je interesse hebt om pleegouder te worden en kinderen een veilige plek wilt bieden om op te groeien. Voor het zover is, doorloop je een aantal stappen. Dat geldt voor iedereen die pleegouder wil worden. Dat is nodig om mensen te informeren en te kijken of het pleegouderschap bij ze past. De zorg van een kind aan iemand toevertrouwen, vraagt om zorgvuldigheid. Dat is in het belang van elk kind. Dit zijn de stappen: 

 1. Informatiepakket aanvragen
  We hebben een informatiepakket voor je klaarliggen over pleegouder worden. Dat geeft een goed beeld van wat je kunt verwachten. Aan het pleegouderschap zitten allerlei kanten vast. Kennis daarvan helpt je bij je beslissing om wel of niet pleegouder te worden.

  Vraag het informatiepakket aan

 2. Informatiebijeenkomst bijwonen
  Tijdens de online informatiebijeenkomst gaan we dieper in op wat pleegzorg is, wat erbij komt kijken en welke kinderen wachten op een passend pleeggezin. Tijdens de bijeenkomst heb je ook alle gelegenheid om vragen te stellen.

  Kies je informatieavond

 3. Aanmelden als pleegouder
  Als je na het ontvangen van het informatiepakket en het bijwonen van de informatiebijeenkomst ervan overtuigd bent dat je pleegouder wilt worden, meld je dan aan bij Parlan. Dat zien we graag, net als de kinderen en jongeren die op zoek zijn naar een pleeggezin.

  Meld je aan als pleegouder: pleegzorg@parlan.nl

 4. Screening pleegouder
  Nadat je je hebt aangemeld, vragen we de Raad van de Kinderbescherming om een ‘Verklaring van geen bezwaar’. Daar heb je toestemming voor gegeven bij stap 3, de aanmelding. De Raad van Kinderbescherming screent je op een aantal onderdelen.

  Kijk wat de screening inhoudt

 5. Aanvullende vragenlijst

 6. Intakegesprek
  Als we de ‘Verklaring van geen bezwaar’ van de Raad van Kinderbescherming hebben ontvangen en je de vragenlijst hebt ingevuld, gaan we met elkaar in gesprek. We vinden het fijn om je te leren kennen en te kijken wat je verwacht van het pleegouderschap.

 7. Training Ondersteuning Pleegouders
  Een training? Moet dat? Dat horen we vaker van potentiële pleegouders. En wat we ook vaker horen, achteraf dan: ‘Dit was toch wel heel nuttig’. In vier trainingen leer je veel dingen die je gaan helpen als pleegouder.

 8. Gezinsonderzoek
  We komen bij je thuis voor een gezinsonderzoek.

 9. Erkend pleegouder worden
  We gaan met je in gesprek of we een samenwerking aangaan.

We gaan matchen!

Als je pleegouder kunt worden bij Parlan, gaan we gelijk kijken naar een pleegkind voor je. Matchen noemen we dat. Samen kijken we welk kind of jongere bij jou past en bij welk kind of jongere jij (en je gezin) past. Het is belangrijk dat er van beide kanten een klik is. Vandaar dat jullie elkaar gaan ontmoeten. Daarna kijken we hoe en of het verder gaat. 

Vraag gerust!

Wil je meer weten over de stappen om pleegouder te worden en het vervolg, neem dan contact op met Jacqueline Admiraal van de administratie. Zij kan je doorverbinden met een van de pleegzorgbegeleiders die er van alles over kan vertellen.

Pleegzorg Parlan

T. 088 124 00 01
M. pleegzorg@parlan.nl